Inici Serveis Tractaments Tractament cognitiu conductual

Segueix-nos: Facebook

Teràpia cognitiu conductual

Dins de la psicologia hi ha diferents formes de realitzar un abordatge terapèutic amb un pacient. ITAE utilitza la metodologia cognitiu conductual perquè està constitueix un enfocament científic. Això significa que tant les teories de les quals es nodreix com els procediments tècnics que aplica han rebut avals empírics en investigacions rigorosament controlades.

En què consisteix la teràpia cognitivoconductual?

La teràpia cognitivoconductual combina la teràpia cognitiva, que estudia els pensaments, actituds i creences (anomenats en conjunt 'processos cognitius') no desitjats, i la teràpia conductual, que se centra en la conducta en resposta a aquests pensaments.

El terapeuta cognitiu conductual fa servir un conjunt de tècniques estructurades per intentar identificar els pensaments que causen les emocions i les conductes problemàtiques. El pacient aprèn a canviar aquests pensaments, el que al seu torn permet respostes més apropiades i positives.

La teràpia cognitivoconductual anima la persona a qüestionar el concepte que té de si mateixa i les seves aptituds, de manera que pugui aconseguir una percepció més realista de la situació.

Quina finalitat persegueix la teràpia cognitivoconductual?

La finalitat de la teràpia cognitivoconductual és ajudar les persones a qüestionar les seves creences negatives ia pensar de manera més realista, de manera que puguin iniciar un canvi psicològic orientat a la millora personal.

El treball es desenvolupa en el marc d'una relació de col.laboració entre el terapeuta i el pacient, en què tots dos decideixen junts els objectius que volen aconseguir i on es planifiquen les "tasques" i els temes de cada sessió.

Així, l'objectiu de la teràpia cognitiu conductual consisteix a proporcionar al pacient-dins d'un termini limitat-les destreses necessàries per millorar la seva qualitat de vida. Un cop finalitzada la teràpia el pacient tindrà les eines per afrontar les seves dificultats quotidianes amb èxit.

El final és recuperar una vida i una mobilitat normals, lliure d'estats d'ansietat inapropiada o preocupació excessiva. Mitjançant exercicis d'exposició o afrontament, pensats i dissenyats per a cada cas en particular, s'enfoquen i resolen les conductes d'evitació de determinades situacions, com viatjar, avió, assistir a reunions socials, pujar a ascensors, relacionar-se amb grups, amb el sexe oposat o amb superiors jeràrquics, prendre responsabilitats majors, etc.

Com funciona la teràpia cognitivoconductual?

La teràpia cognitiu conductual és un tractament de curta durada que consta d'entre 15 i 30 sessions individuals (inicialment una o dues vegades a la setmana, gradualment s'espaien les sessions). El nombre de sessions dependrà del tipus de problema i de la dedicació del pacient. Cada sessió dura entre 45 i 60 minuts.

En la primera fase d'avaluació, s'identifiquen els símptomes físics, mentals i conductuals que estan limitant la vida del pacient, així com els trets de personalitat que condicionen aquest funcionament. Un cop finalitzada l'avaluació i diagnòstic, s'elaborarà un pla de tractament personalitzat. L'èxit de la teràpia cognitiu conductual dependrà, en gran part, de la participació activa del pacient en tot el procés.

Una part fonamental del tractament són les "tasques", acordades entre el pacient i el terapeuta. Poden consistir en material de lectura o en tasques específiques que concedeixin al pacient l'oportunitat de posar a prova i practicar les tècniques apreses, o d'exposar-se gradualment a les situacions temudes.

Algunes de les tècniques de teràpia cognitiu conductual més comuns són la posada en dubte de les creences irracionals substituint-les per altres alternatives, l'exposició gradual a situacions temudes, l'entrenament en habilitats socials i facilitar les tècniques de gestió emocional més adequades per al pacient.

 

Última actualització: 05-10-2013 - Política de privacitat - Avís legal

Centre Integral per al Tractament de l'Ansietat i l'Estrés, S.L., Via Augusta 291, baixos, 08017-Barcelona, CIF B60677325.
T 93 206 51 51, F 93 206 51 52, info@centreitae.com. Inscrit en el Registre Mercantil de Barcelona, en el Tomo 28243, Foli 16, Fulla número B-130547, Inscripció 3ª